آیا استفاده از لواشک مناسب است؟
با شروع فصل تابستان می توان شاهد لواشک های رنگارنگی بود که به صورت خانگی تهیه میشوند. در همین ابتدای مقاله عنوان میکنیم مواردی که ما برای خواص لواشک ذکر میکنیم، منظور لواشکهایی است که به صورت خانگی تهیه می شوند یا لواشکهای کارخانهای که از لحاظ بهداشتی بررسی شدهاند و سلامت آنها تضمین شده است. اصولاً لواشکها از میوههای درجه دو تهیه میشوند که به عطر و طعم درجه یک نمیرسند و یا رسیده تر از حد معمول شده اند و یا هنوز به حد کافی نرسیده و مقداری ترشمزه هستند.
بهترین میوههایی که برای لواشک استفاده میشود زرشک، سیب، آلو، زردآلو، زغالاخته، گلابی و موارد دیگر است. میتوان گفت در قدیم هنگامی که میوهها در خانه میماند، از آنها یا لواشک تهیه میشد و یا سرکه و مربا. این یک عادت بسیار خوب بود که متاسفانه امروزه کمتر مشاهده می شود. لواشک یک ماده غذایی مورد علاقه برای کودکان و همچنین بزرگسالان است که مواد غذایی بسیار زیادی دارد.
ما در این مقاله میخواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از خواص بینظیر لواشک بگوییم پس برای آشنا شدن با این ماده غذایی خوشمزه، مارا تا انتهای مقاله همراهی کنید. لواشک ها مقدار زیادی ویتامین A و B دارند. همچنین مواد معدنی چون کلسیم و پتاسیم از آن طرف هم میتوان برای آنها کالری پایینی را در نظر گرفت پس برای افراد لاغر و چاق، بهعنوان یک میان وعده مناسب غذایی در نظر گرفته میشود. بیشتر گروه های سنی بسته به طعم لواشک، خواهان استفاده از آن هستند.
ماده اولیه لواشک میوهها هستند و بارها گفتهایم که گروه میوه و سبزیجات چه ارزش بالایی در رژیمهای غذایی دارند. بهترین تنقلات برای کودکان بجای استفاده از چیپس و پفک را می توان لواشک قرار داد. البته استفاده از لواشکهای بستهبندی کارخانهای که دارای مجوزهای بهداشتی هستند هم میتواند جایگزین مناسبی برای لواشکهای خانگی باشد.
خواص بینظیر لواشک
در همین ابتدا که میخواهیم از خواص لواشک بگوییم، بهتر است ابتدا از یک ماده مضری بگوییم که در لواشک ها دیده می شود؛ نمک، به علت جلوگیری از فاسد شدن به لواشک اضافه می شود. میتوان آن را تنها عیب لواشکها دانست که البته اگر به صورت خانگی آن را تهیه میکنید، میتوانید از میزان کمتری نمک استفاده کنید و حتی تا جاییکه ممکن است آن را به لواشک اضافه نکنید و برای جلوگیری از فاسد شدن لواشک، آن را داخل فریزر و یا محیطی بسیار خنک نگهداری کنید.
لواشک چاقکننده نیست درنتیجه می تواند بهعنوان تنقلات بسیار مفید استفاده شود خواص لواشک ها بستگی به میوهای دارد که از آن تهیه شدهاند به طور مثال لواشک آلو میتواند درمانی برای یبوست باشد و یا لواشک سیب درمانی برای اسهال و لواشک زغالاخته را برای عفونتهای ادراری مخصوصاً در خانمها میتوان استفاده کرد. در ادامه به خواص لواشکها با توجه به میوهای که از آن تهیه شدهاند میپردازیم.
لواشک لیمو: آن را میتوان یک ضدعفونی کننده نامید که برای لاغری، دفع سنگ کلیه و همچنین آلرژی مفید است و بعلت خاصیت آنتیاکسیدانی که دارد جزو مواد غذایی ضدسرطانی قرار می گیرد.
لواشک انار: لواشک انار برای کنترل کلسترول بد خون و همچنین اوره بسیار مفید است و میتواند در دفع سموم نقش مثبتی داشته باشد و به تعدیل مایعات بدن کمک کند.
لواشک زرشک: لواشک زرشک را میتوان درمانی برای تب دانست و همچنین کنترل فشارخون، تسکین دردهای مفصلی و روماتیسمی و همچنین کنترل ضربان قلب.
لواشک آلو: لواشک آلو ضد ویروس و باکتری است. همچنین میتواند با تحریکات مؤثر روده باعث برطرف نمودن بیماریهایی چون یبوست شود. افرادی که کمخونی دارند یا به ناراحتیهای معده و گوارش مبتلا هستند، توصیه میشود از لواشک های آلو استفاده کنند.
لواشک زغالاخته: لواشک زغال اخته میتواند درمانی برای عفونتهای مجاری ادرار باشد و همچنین بهعنوان یک خوابآور استفاده شود.
نکتههای بسیار مهم در مورد سلامت لواشک
-
داخل لواشک نباید بافت ها و حشرات ریز زنده وجود داشته باشند.
-
ضخامت لواشک از یک میلیمتر کمتر نبوده و از پنج میلیمتر بیشتر نباشد.
-
بهتر است لواشک با رنگ طبیعی میوه ها تهیه شده و رنگهای صنعتی اضافه نشود.
-
لواشک بو و مزه طبیعی میوه را باید داشته باشد و لواشک هایی که بوی سوختگی، ترشیدگی و کپکزدگی دارند، بهتر است دور ریخته شود.
-
مواد خارجی چون هسته، خاک، تکه های پوست و غیره نباید در لواشک وجود داشته باشد.
-
لواشکهای خانگی اصولاً نیاز به اضافه کردن هیچ ماده ای ندارند.
-
نمک خوراکی به میزان دو درصد در موارد کارخانه ای اضافه می شود.
-
اضافه کردن هر گونه طعم دهنده و نگهدارنده به لواشک، غیرمجاز است.
-
لواشکهای کارخانه باید مجوزهای بهداشتی را داشته باشند.
-
شرایط بستهبندی بستهبندی باید به گونهای باشد که از فاسد شدن لواشک در برابر آفتها و رطوبت جلوگیری کند.
-
بهتر است که هر ورق لواشک در یک بسته قرار بگیرد.
-
مواردی که بر روی بستههای لواشک باید درج شده باشد: نام کالا، نشانی کارخانه سازنده آن، شماره پروانه از وزارت بهداشت، وزن خالص لواشک، تاریخ تولید و انقضا، شماره سری ساخت، مواد بهکاررفته در ساخت لواشک به ترتیب مقدار استفاده شده.
نکته: بهداشت لواشک بسیار مهم است زیرا اگر به این موضوع مورد توجه واقع نشود، خود میتواند باعث بروز بیماریهای زیادی شود.